Spiraalbodems

Spiraalbodem informatieEen spiraalbodem bestaat uit een stalen frame (raamwerk) waarbinnen plusminus 400 gevlochten staaldraden gespannen zijn. De spiraal bedbodem een van de oudste bedbodems en doet ergonomisch gezien zo goed als niets. Er is wel een verbetering ontstaan in de laatste jaren. De spiraal bedbodem is vernieuwd en werkt beter dan voorheen. Er bestaat nu het oude (dwarsgespannen) en het nieuwe systeem (over de lengte gespannen) van de spiraalbodem. Tegenwoordig zijn bijna alle spiralen dwars gespannen in tegenstelling tot vroeger toen spiralen van kop naar voet geweven werden en men al snel te maken kreeg met het z.g. hangmat effect. Een spiraalbodem geeft optimale ventilatie hetgeen een positieve werking heeft op de levensduur van het matras. De levensduur van een spiraalbodem is zeer lang en het is de minst kwetsbare bedbodem van alle matrasdragers.
Men kan onderscheid maken tussen 2 soorten spiraalbodems, namelijk de dwarsgespannen en de in de lengte gespannen spiraalbodem. Dwarsgespannen spiraalbodems bieden veel meer steun dan de in de lengte gespannen bodems.

Spiraalbodem hoogslaperOude spiraal bedbodems
Het oude spiraal bedbodem systeem stamt uit de jaren zeventig. De bevestiging van de draden (de spiralen) is bij het oude systeem aan het hoofd en voeten einde van de bodem bevestigt. Hierdoor ontstaat een hangmat effect wat niet bevorderlijk is voor en ergonomische correcte houding.

Nieuwe spiraal bedbodems
De nieuwe spiraal bedbodems zijn behoorlijk verbeterd. Ook is de levensduur langer bij over de breedte gespannen spiraal bedbodems. De spiraal bedbodem geeft een stevige ondersteuning maar doet evenals het ‘oude’ systeem zo goed als niets ergonomisch gezien. Wel is de ventilatie zeer goed. De goede ventilatie is qua levensduur voor de matrassen zeker wel goed, maar of je op een spiraalbodem wilt slapen is een tweede. .Omdat een  dwarsgespannen spiraal vastgemaakt is aan het frame van staal, is de effectieve breedte van een spiraalbodem van bijvoorbeeld 90 centimeter breed nog geen 80 centimeter. Dit betekend in de praktijk dat als u twee spiraal bedbodems naast elkaar zou plaatsen en er één geheel matras op plaatst  er in het midden een harder gedeelte ontstaat van rond de 20 cm. Dit bevorderd het slaapcomfort zeker niet. Daarnaast zal het de levensduur van uw matras verkorten.Spiraalbodem vlak

Vlakke spiraal bedbodem
De normale vlakke spiraal bedbodem is een veel gebruikte en een relatief goedkope bedbodem welke ergonomisch gezien niet veel doet.

 

Handverstelbare spiraal bedbodem
Een handverstelbare spiraal bedbodem kan men met de hand verstellen. Bij een handverstelbare spiraal bedbodem kan men zelf het hoofd of voeteneinde verstellen in een zit mogelijkheid of de bennen omhoog brengen. De handverstelbare spiraal bedbodem is vooral geschikt voor gezonde mensen die er geen probleem mee hebben om uit bed te stappen om de bedbodem weer vlak te maken voor het slapen gaan.
Niet elke slaaphouding is geschikt als men het voeten of hoofdeinde van het bed omhoog heeft staan. Bij slapen op de rug is een handverstelbare spiraal bedbodem(als deze omhoog staat) zeer geschikt maar bij zij en buik slapen is dat niet geschikt. Als iemand op zijn of haar zij of buik slaapt is het slapen met een deel omhoog zeer af te raden. Een handverstelbare bedbodem vereist wel (twee maal) een éénpersoonsmatras daar het zo goed als onmogelijk is om beide bedbodems omhoog te zetten terwijl het matras erop ligt.

Elektrische verstelbare spiraalbodems
De meest luxe spiraal bedbodem is de elektrisch verstelbare spiraal bedbodem. Op een elektrisch verstelbare bodem kan u heerlijk lezen of tv kijken. Een elektrische spiraal bedbodem is zeer geschikt voor mensen die in hun bed nog de laatste details willen voegen aan hun slaaphouding. Een andere veel gebruikte toepassing van elektrisch verstelbare spiraalbodems is bij mensen met een fysieke aandoening. In en uit bed stappen kan voor mensen met een chronische rug aandoening zeer lastig zijn. Wanneer het hoofdeinde van de spiraal bedbodem elektrisch omhoog versteld kan worden is het gemakkelijker in bed te stappen. Na in bed stappen kan de meeste geschikte slaaphouding gekozen worden. Bij een elektrisch verstelbare spiraal bedbodem dient u gebruik te maken van twee losse matrassen. Dit zodat u beide bedden onafhankelijk van elkaar kunt verstellen. Het is mogelijk om twee elektrisch verstelbare bedbodems aan elkaar te koppelen door middel van een synchronisatie-set zodat beide bedbodems tegelijkertijd gebruikt kunnen worden en er een één geheel twee persoonsmatras op kan.

Opvouwbed spiraalbodemElektromagnetische straling en spiraal bedbodems
Daarnaast kan het gebruik van stalen bedbodems zorgen voor een extra elektromagnetische straling. Er zijn mensen die last hebben van spiraal bodems. Dat is geen wonder. Het ijzer werkt als een antenne voor de aanwezige elektromagnetische straling. Je kunt het vergelijken met de antenne van een radio. Wanneer je de antenne tegen een ijzeren voorwerp houdt, verbetert de ontvangst.
Langdurige blootstelling zou volgens Amerikaanse onderzoekers uit Tenessee kunnen leiden tot concentratieproblemen, RSI-klachten en niet meer werkende spieren. Dit doordat het calciumevenwicht in spiercellen wordt verstoord door blootstelling aan hoge elektromagnetische straling.

Welk matras voor een spiraalbodem?
Afhankelijk van de afwerking van de spiraalbodem, kunnen meerdere typen matrassen worden gebruikt. Als u kiest voor een spiraalbodem, dan kunt u daar bovenop het best kiezen voor een traagschuim matras. Dit omdat het bij een goed traagschuim matras minder uitmaakt op welke bedbodem ze liggen daar het meeste comfort uit het matras zelf komt en minder uit de bedbodem behoeft te komen.

Dus wel of niet een spiraalbodem?
Een spiraal bedbodem doet ergonomisch gezien heel weinig en is dus niet echt aan te raden. Ook geeft een spiraal bedbodem een magnetisch veld wat de nachtrust verstoren kan.

Levensduur Spiraalbodem
De levensduur van een spiraalbodem is zo’n 15/20 jaar.

Conclusie
Een spiraalbodem is een vrij harde bedbodem die ergonomisch vrij weinig doet.
Niet elk matras kan op elk type bedbodem. Hieronder vindt u een lijstje met welke type matras gecombineerd kan worden met een spiraal-bedbodem.


Matras type

Vlakke spiraalbodem

Hand Verstelbare      spiraalbodem

Elektrisch verstelbare  spiraalbodem

Binnenvering matras

++

++

++

Pocket  matras

++

++

++

Traagschuim matras

+

+

+

Koudschuim matras

+

+

+

Latex matras

+

+

+

Polyether matras

+

+

+

Lucht matras

++

++

++

Waterbed

nvt

nvt

nvt

oplegmatras

nvt

nvt

nvt

 

          © Copyright 2001 - Bedbodem.info | Disclaimer | Sitemap bedbodem.info | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst