Schotelbodems

Schotelbodems zijn de opvolgers van de lattenbodems. Schotelbodems verdelen het gewicht nog beter dan lattenbodems.

De schotelbodem is een doorontwikkeling avn de lattenbodemOpvolger van de lattenbodem

De schotelbodem wordt ook wel gezien als de opvolger van de lattenbodem. Door het grote, intensieve raakvlak wat deze schotels hebben met het matras, wordt er voor een goede en gelijkmatige ondersteuning van het lichaam gezorgd. Schotelbodems zijn opengewerkt, hierdoor bieden deze een betere vochtregulatie dan traditionele lattenbodems.

Voor welke matras is een schotelbodem geschikt?

Schotelbodems zijn voor elk type matras geschikt en kunnen zelfs onder een pocketmatras. Het grote voordeel van schotelbodems ten opzichte van lattenbodems is dat de gehele bedbodem soepel en verend is terwijl bij veel lattenbodems vooral het middenstuk goed mee veert.

Hoe meer schotels per schotelbodem hoe beterHoe meer schotels hoe beter

Schotelbodems zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De hoeveelheid schotels bepalen een groot deel van het comfort. Hoe meer schotels hoe beter het gewicht verdeeld wordt. Ook is er bij sommige schotelbodems de mogelijkheid om de schotels harder of zachter te maken. Dit laatste is uiteraard een groot voordeel omdat de bedbodem eventueel later nog aangepast kan worden. Hoe meer schotels de bedbodem heeft des te beter wordt het gewicht verdeeld.

Comfort van schotelbodemsComfort van schotelbodems

Het comfort van en schotelbodem is bijzonder goed. Een schotelbodem verdeelt het gewicht volkomen egaal over de gehele bedbodem. Vooral over de breedte blijft de tegendruk gelijk. Iedere schotel kan doorgaans afzonderlijk worden ingesteld en aangepast aan uw wensen qua hardheid/zachtheid. Er ontstaat hierdoor een 3 dimensionale ondersteuning. Dit kan bijdragen aan een goede ondersteuning van uw heupen en schouders.

 

Vlakke schotelbodem

Vlakke niet verstelbare schotelbodemDe vlakke schotelbodem is de meest gebruikte en goedkoopste schotelbodem. De vlakke schotelbodem is de enige bedbodem waarbij het niet uit maakt of er gebruik wordt gemaakt van twee eenpersoonsmatrassen of één tweepersoonsmatras. De afstand tussen de schotels is ongeveer 2 cm. Als u twee één persoons schotelbodems naast elkaar zet is de afstand tussen de schotels ook 2 cm waardoor er een volkomen egale tegendruk ontstaat als u één geheel matras op twee schotelbodems plaatst. Er is dus geen middennaad voelbaar wat bij de meeste lattenbodems wel het geval is.

Handverstelbare schotelbodem

Een handverstelbare schotelbodem kan men met de hand verstellen. Bij een handverstelbare schotelbodem kan men zelf het hoofd of voeteneinde verstellen in een zit mogelijkheid of de bennen omhoog brengen. Een handverstelbare schotelbodem is vooral geschikt voor gezonde mensen die er geen probleem mee hebben om uit bed te moeten om de bedbodem weer vlak te maken voor het slapen gaan.
Niet elke slaaphouding is geschikt als men het voeten of hoofdeinde van het bed omhoog heeft staan. Bij slapen op de rug is een handverstelbare schotelbodem(als deze omhoog staat) zeer geschikt maar bij zij en buik slapen is dat niet geschikt. Als iemand op zijn of haar zij of buik slaapt is het slapen met een deel omhoog af te raden. Een handverstelbare schotelbodem vereist wel (twee maal) een eenpersoonsmatras daar het zo goed als onmogelijk is om beide bedbodems omhoog te zetten terwijl het matras erop ligt.

Elektrische verstelbare schotelbodem

De elektrisch verstelbare schotelbodemDe meest luxe schotelbodem is de elektrische verstelbare schotelbodem. Op een elektrische verstelbare schotelbodem kan u heerlijk lezen of tv kijken. Een elektrische verstelbare schotelbodem is zeer geschikt voor mensen die in hun bed nog de laatste details willen toevoegen aan hun slaaphouding. Een andere veel gebruikte toepassing van elektrische schotelbodems is bij mensen met een fysieke aandoening. In en uit bed stappen kan voor mensen met een chronische rug aandoening zeer lastig zijn. Wanneer het hoofdeinde van de schotelbodem elektrisch omhoog versteld kan worden is het gemakkelijker in en uit het bed te stappen. Na in bed stappen kan de meeste geschikte slaaphouding gekozen worden. Bij een elektrisch verstelbare schotelbodem dient u gebruik te maken van twee losse matrassen. Dit zodat u beide bedden onafhankelijk van elkaar kunt verstellen. Het is mogelijk om twee elektrisch verstelbare bedbodems aan elkaar te koppelen door middel van een synchronisatie-set zodat beide bedbodems tegelijkertijd gebruikt kunnen worden en er een één geheel twee persoonsmatras op kan.

Elektrisch en magnetisch veld
Bij een elektrisch verstelbare schotelbodem is de kans groot dat u in een elektrisch veld komt te slapen. Dit is te voorkomen door met zwakstroom motoren te werken. Dit zijn dan 24 volt motoren welke door middel van een transformator 220 volt omzetten naar 24 volt. Let er wel op dat u de transformator niet onder uw bed plaatst en het liefst minimaal 2 meter van het hoofdeinde van het bed. Ook zijn er stekkers met een stroom ontkoppeling werking. Deze stekker zet pas stroom op de motoren als u dmv de afstandsbediening de bedbodem versteld. De motoren zijn dan volledig spanningsvrij als deze niet gebruikt wordt. Dit is natuurlijk veel beter dan dat er 220 volt op de bedbodems zit maar nog beter zijn zwakstroom motoren.

Schotelbodems hebben een lange levensduur
Schotelbodems zijn over het algemeen stevig bedbodems waaraan weinig stuk kan gaan. De schotels zijn op onbuigbare latten bevestigd waardoor alleen de schotels meeveren. De schotels zijn meestal van kunststof gemaakt waardoor deze heel lang meegaan en geen druk verlies kennen. Een levensduur van 15 tot 20 jaar is dan ook haalbaar.

Conclusie schotelbodem
Een schotelbodem biedt veel comfort en heeft een lange levensduur (rond de 15 jaar). Voor een goede schotelbodem betaalt u over het algemeen iets meer dan voor een lattenbodem, maar qua comfort en kwaliteit krijgt u er ook zeker meer voor terug. Met een schotelbodem haalt u een zeer degelijke bedbodem in huis waarmee uw lichaamsgewicht perfect over het matras verdeelt wordt!

Niet elk matras kan op elk type bedbodem. Hieronder vindt u een lijstje met welke type matras gecombineerd kan worden met een schotelbodem.

Matras type

Vlakke schotelbodem

Hand Verstelbare schotelbodem

Elektrisch verstelbare  schotelbodem

Binnenvering matras

++

++

++

Pocket  matras

++

++

++

Traagschuim matras

++

++

++

Koudschuim matras

++

++

++

Latex matras

++

++

++

Polyether matras

++

++

++

Lucht matras

++

++

++

Waterbed

nvt

nvt

nvt

oplegmatras

nvt

nvt

nvt

 

          © Copyright 2001 - Bedbodem.info | Disclaimer | Sitemap bedbodem.info | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst