Boxsprings

BoxspringBoxspring bedbodem
Een boxspring is letterlijk vertaald een “doos met veren”. Het is een comfortabele, verende en ventilerende bedbodem. Een boxspring bedbodem bestaat uit een stevig houten frame met daarin een kern van veren, die afgewerkt zijn met een schuim laag. Het principe van een boxspring bedbodem is absoluut goed. Een boxspring is een zeer luchtig en goed ventilerende bedbodem die goede ondersteuning biedt. Toch kent een boxspring bedbodem een aantal nadelen waar bijna niet over gesproken wordt. Zo zijn boxsping bedbodem absoluut niet hygiënisch en zit er metaal in dit type bedbodem. Het feit dat er metaal boxspring bedbodems zit lijkt minder erg dan het feitelijk is. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de gevolgen van staal in de directe omgeving van het bed een magnetisch veld creëert dat allerlei negatieve gevolgen heeft voor het lichaam, de nachtrust en het slaap gedrag, zie; Elektromagnetische straling en boxspring bedbodems

Boxspringset compleetVerschillende soorten boxspring bedbodems
Een boxspring kan in verschillende maten en soorten worden besteld en kan op verschillende manieren worden aangekleed. Zo kan men diverse hoofd- en voetborden toevoegen aan de boxspring. Vaak word bij het woord boxspring gedacht aan het complete gestoffeerd bed zoals je die vaak ziet en zoals boxsprings dus ook vaak verkocht worden compleet met matras en hoofd en voet bord. Echter is een boxspring eigenlijk alleen een bedbodem. Een boxspring kan ook in een ledikant geplaatst worden (inbouw boxspring) en hoeft dus niet altijd een compleet gestoffeerd bed te zijn. De boxspring bestaat in vaste vorm, maar ook in een elektrische variant, alleen handverstelbaar zijn boxspring bedbodems niet verkrijgbaar.
Ook kunt u kiezen uit het aantal en het soort veren welke verwerkt zitten in de boxspring. De mogelijkheden zijn met Bonellveren of met pocketveren. Een boxspring met bonell veren voelt minder stabiel aan (veert meer ) en geeft het bekende hotelbed gevoel. Boxspring bedden worden ook wel hotel bedden genoemd aangezien deze veel in hotels gebruikt worden.
Een boxspring met pocketveren is stabieler en geeft een betere ondersteuning. Ook kunt u kiezen uit verschillende hoogtes, stoffen en pootjes.

Welk matras is het meest geschikt voor een boxspring bedbodem?
Net als bij lattenbodems en schotelbodems zijn alle soorten matrassen eigenlijk geschikt om op een boxspring-onderstel te leggen. Let wel dat wanneer u een verstelbare boxspring of lattenbodem neemt dat matrassen zonder veren hier meer geschikt voor zijn dan matrassen mét vering erin.

Wat zijn de voordelen van een boxspring?
Als u een boxspring bedbodem neemt kunt u hier meestal ook hoofd en voeteneinde bij kopen zodat u geen ledikant meer nodig heeft. U bent dus eigenlijk in een keer klaar. Daarnaast is een boxspring vaak een hoger bed zodat het in en uit stappen makkelijker wordt. Een boxspring biedt goede ondersteuning. Een boxspring biedt goede ventilatie: de open ruimte en de verenstructuur zorgen voor een goede luchtcirculatie. De afwerking van de boxspring kan u helemaal zelf bepalen. Een boxspring kan uit leer sky of uit stof bestaan. Daarnaast kan een boxspring bestaan uit diverse kleuren en met verschillende pootjes. Op deze manier kan u de boxspring aanpassen aan u wensen. Een boxspring kan gecombineerd kan worden met elk soort matras.

De nadelen van boxspringsNadelen van een boxspring bedbodem
Een boxspring bedbodem kent relatief veel nadelen. Zo is een boxspring eigenlijk niet schoon te houden (de bekleding zal met de tijd vies worden). Dit maakt het lastig om de boxspring stofvrij en goed schoon te houden. Na verloop van tijd zal een boxspring kunnen uitgroeien tot het meest vervuilde gebruiksvoorwerp in uw huis. Denk hierbij aan vocht, bacteriën, schimmels, huidschilfers en aan levende en dode huisstofmijten.  Dit is een groot nadeel zijn voor mensen die allergisch zijn voor stof. Voor mensen met een stof allergie is een boxspring bed dus absoluut niet aan te raden. Daarom zult ook nooit een boxspring in een ziekenhuis aantreffen. Sommige mensen vinden een boxspring te verend en deinend. Daarom is het van belang om de boxspring altijd eerst te testen en het liefst met het matras dat u heeft of gaat kopen. Ook is een boxspring lastig te verhuizen of te verplaatsen en kan deze in sommige gevallen prijzig uitvallen. Echter dit is erg afhankelijk van het merk, type slaper en de wensen. Ook heeft een boxspring bedbodem een behoorlijk magnetisch veld door het gebruik van metaal wat voor meer spierspanning zorgt en de nachtrust negatief beïnvloeden kan.

Inbouw boxsprings- vrij staande boxspring
Er zijn twee verschillende type boxspring verkrijgbaar, de inbouw boxspring en de vrijstaande boxspring. Het verschil van een inbouw boxspring ten opzichte van een “normale” boxspring is dat een inbouw boxspring geen hoge zijde heeft en niet bekleed is met stof.

De aanschaf van een nieuwe boxspringEen nieuwe boxspring kopen
Als u een boxspring gaat kopen is het belangrijk dat u goed uw wensen en verlangens op een rijtje heeft. Zo is het verstandig de boxspring te proberen met het type matras dat u heeft of gaat kopen. Een boxspring kan het lig-comfort behoorlijk beïnvloeden daar de meeste boxsprings relatief stug zijn. Ook dient u er rekening te houden met de bekleding omdat u dit niet meer kunt veranderen. Als u dus een uitgesproken of felle kleur neemt zit u hier jaren aan vast.

Elektromagnetische straling en boxspring bedbodems
Door het gebruik van stalen veren welke in de boxspring bodems verwerkt worden geeft dit type bedbodem extra elektromagnetische straling af. Er zijn mensen die last hebben van deze magnetische velden. Dat is ook geen wonder. Het ijzer werkt als een antenne voor de aanwezige elektromagnetische straling. Je kunt het vergelijken met de antenne van een radio. Wanneer je de antenne tegen een ijzeren voorwerp houdt, verbetert dit de ontvangst. U kunt zelf gemakkelijk vaststellen of uw bedbodem of matras een magnetisch veld heeft door met een kompas over het bed te gaan (ongeveer 5 cm boven het matras)en te kijken of de wijzer van het noorden wegdraait. Als dat zo is heeft het matras of bedbodem een magnetisch veld.

Welk matras voor een boxspring bedbodem?
Op een boxspring bedbodem kunnen alle typen matrassen worden gebruikt maar is in principe bedoeld voor pocket matrassen.

Levensduur boxspring bedbodem
De levensduur van een boxspring bedbodem is zo’n 15 jaar maar is dan wel vies. De levensduur van een boxspring is sterk afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste factoren zijn het merk en de kwaliteit van de boxspring.

Conclusie
Een boxspring bedbodem is een goede bedbodem die een goede gewichtsverdeling biedt.
Niet elk matras kan op elk type bedbodem. Hieronder vindt u een lijstje met welke type matras gecombineerd kan worden met een boxspring bedbodem.


Matras type

Vlakke Boxspring bedbodem

Hand Verstelbare      boxspring bedbodem

Elektrisch verstelbare  boxspring bedbodem

Binnenvering matras

++

nvt

nvt

Pocket  matras

++

nvt

++

Traagschuim matras

++

nvt

++

Koudschuim matras

++

nvt

++

Latex matras

++

nvt

++

Polyether matras

++

nvt

++

Lucht matras

++

nvt

++

Waterbed

nvt

nvt

nvt

Oplegmatras

nvt

nvt

nvt          © Copyright 2001 - Bedbodem.info | Disclaimer | Sitemap bedbodem.info | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst